3 maj 2009

Stenshuvud nationalpark


Sista anhalten och huvudnumret på utflykten var ju nationalparken. Jag har varit där alla årstider utom vinter med snö och det är ofattbart vackert året om. Vi hade tur med vädret idag, molnigt med solglimtar och runt 18 grader. Perfekt att vandra i!
Vi parkerade vid Naturums besökscenter och gick upp mot Stenshuvuds tre toppar, genom avenbokskogen och ekarna upp till fornborgvallen från yngre stenåldern och utsikten över Hanöbukten. Den norra toppen är högst med sina 97 m.ö.h.

Var ska man gå?

Utsikt mot Simrishamn från norra huvudet

Här är en bild från februari ´07 när jag var där med E. Vattnet var inte lika stilla och grön/blått då...

Solglasögon behövdes trots solbrist, ljuset var så skarpt idag.

Utsikt in mot land från södra huvudet

Utsikt mot Åhus från södra huvudet

Vägen ner från Stenshuvud mot Kivik (inte vägen tillbaka till Naturum). Väldigt långa och branta trappor. Har gjort misstaget att parkera på den andra parkeringen och behövde då gå uppför dessa trappor. Vägen från Naturum är inte lika brant.

Såhär torrt är det i Skåne nu...

Efter att vi kommit ner från berget gick vi vägen längs stranden för att gå tillbaka till Naturum. Jättevackert och jättestenigt... Innan man kommer ända hit har man passerat utländska skogen där de planterat speciellt granar, tallar och ekar från andra delar av världen. En douglasgran såg vi, gigantisk!!!

På vägen såg vi också en vacker fyr, har aldrig gått den vägen tillbaka till Naturum förr så detta var en ny syn!

När man är en km från Naturum går stenstranden över till sand och här ligger gården Krivareboden, ursprungligen från 1700-talet men används än idag av ålafiskare.

Baltis fick lov att bada i havet och det var LYCKA!!! Självklart kopplat i löplina men ändå. Naturligtvis kastade jag pinnen lite för långt ut och då det sista jag gör är att släppa taget om honom var jag en hårsmån från att kastas i vattnet när hans lina tog slut, jag verkligen flög ut mot vattnet...

På 1800-talet var nästan hela området betesmark och det fanns få träd men under hela 1900-talet fick skogen växa upp igen. Idag på många håll i nationalparken har man återinfört betesdjur och kombinerar öppna hagar med skogen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar