24 februari 2011

Utvärdering för Bikram yoga

Ja då har jag bikram yogat i nio av tio dagar med start förra måndagen. Missade i måndags tyvärr (kanske jättebra) så jag kan inte skryta med yoga tio dagar i sträck.

Vande mig måttligt vid lufttemperaturen på 37 grader med luftfuktighet på 50 %. Vande mig och var överförtjust i nästan samliga positioner.
Tanken med den höga temperaturen är att den är naturlig för kroppen, leder, muskler och allt annat är uppvärmt och förberett att göra sitt yttersta. Temperaturen hjälper också till att öka hjärtslagen och därmed även förbrännigen och för att se till att det extrema svettandet får kroppen att göra sig av med lagrade gifter.

Samtliga guider jag haft (instruktörer) har kört passet tvåspråkigt eller enbart på engelka. Att man ska låsa knäna eller lock out the knees är jag vid detta laget mycket väl medveten om. I samtliga stående positioner ska man låsa knäna (spänna dem och se huden åka uppåt), spänna lår och rumpa samt suga in magen. Och i nästan alla positioner hörs även mantrat "go, go more, keep going, go deeper, go all the way". Man kan ju knappast kalla det avslappnings-yoga eftersom det är full belysning, ingen musik och en guide som går runt och justerar positioner och peppar till att tänja mer på ett ganska högljutt sätt!

Att testa en intensivkurs av denna varma yoga är verkligen att få ett kvitto på hur du mår. Och med DU menar jag både fysiskt(med flås och status på inre organ) och mentalt. Därför är jag superglad över att inte ha mått dåligt mer än på kamelen men det var ju för att ingen sagt att det var dumt att dricka strax innan den ; ) utöver det har jag mått toppen. Man måste dricka som en fisk hela dagen och minst 0,5 liter 1-2 h innan passet. Har man druckit tillräckligt är detta ett bra sätt att slippa yrsel och illamående.



Alla positioner görs i set om 2 och varje porsition förbereder kroppen för nästa!
  1. Standing Deep Breathing - gillar inte denna alls. Men gör den ju självklart eftersom det är en övning för att öka lungkapaciteten. Blir väldigt svettig av denna och får mjölksyra i armarna. Knäpper händerna under hakan och under sex sekunders inandning öppnar man armbågarna och för dem upp längs sidorna så långt man klarar. Sedan andas man under sex sekunder ut och för ihop armbågarna fast riktade mot spegeln framför och för huvudet bakåt som om du vill titta i taket.
  2. Half Moon Pose - denna är fin för man kan utvecklas ganska mycket på kort tid. Jag har sänkt min tänjning i sidled ca 20 cm räknat från huvudet. Utmaningen ligger i att ha sträckta armar hela tiden. Stärker magmuskulaturen och hjälper mot ryggsmärtor.
  3. The Awkward Pose - först står man upp normalt och "sätter sig" sedan som på en stol med hela foten i golvet. Bilden visar andra delen där man efter att ha gått upp gör samma sak fast på tå, bara tårna. Tredje delen av posen är att gå upp igen, lyfta lite på hälen, klämma ihop insidan av låren allt vad du kan och sedan sakta, sakta gå ner tills du sitter på huk. Och man ska justera ryggen så att man på låtsas lutar sig mot en vägg och för fram höfterna. Inte lätt att hålla armarna rakt ut i höjd med axlarna i dessa set om tre och gånger två med bara fem sekunders vila emellan. Stärker vrister, vad och höft.
  4. Eagle Pose - Här ska man vrida benet framför det andra och sedan bakom och få tårna att sticka ut och bli synliga bakom den stående vaden. Krävs smala lår för att detta ska lyckas. Samtidigt ska man vrida ihop armarna och hålla ihop handflatorna i höjd under haka. Man kan säga att jag här inte kunde se mina tår och fick fläta fingrarna för att ha dem i samma höjd. Fick inte heller dem under hakan.
  5. Standing Head to Knee Pose - fick upp benet men var inte tillräckligt stark i ryggen att jag kunde hålla benet helt utsträckt (men två låsta knän) under hela posen.
  6. Standing Bow Pulling Pose - den vackraste av poserna. Här har jag på tio dgar höjt det bakre benet ca 50 cm! Viktigt att sparka (försöka sträcka ut) benet innan man faller framåt. Den sträckta handen ska peka mellan dina ögon i spegeln framför.
  7. Balancing Stick Pose - i utsträckt tillstånd ska du inte se ditt bakre ben alls och dina armar ska vara låsta i armbågarna och dina händer peka mellan dina ögonbryn i spegeln. Inte särskilt svår men jädrans jobbig.
  8. Standing Separate Leg Stretching Pose - alla fingrarna ihop och håll om din häl. Lås knäna (vilket är det som gör positionen svår) och böj dig ner genom höften, inte ryggen. Titta ner i mattan och dra dig sedan ner mot golvet.
  9. Triangle Pose - inget konstigt med denna, vanlig i den vanliga hatha yogan också. Tänk på att vrida höften framåt på den sidan som har det låste knäet och motsatt axel ska vridas bakåt för att få höfter och axlar i ett rakt led.
  10. Standing Separate Leg Head to Knee Pose - Ett ben framför det andra ca en meter emellan. Bakre foten 45 grader vinkel och främre rakt. Böj ner huvudet, gå ner och sätt pannan mot ditt knä och titta upp mot naveln. Lås knäna.
  11. Tree Pose - Lyft benet riktigt högt innan du vrider det och lägger foten på låret så nära ljumsken som möjligt. Skjut fram höften och pressa bak knäet på det böjda benet (målet är att få knäna i samma höjd). Här fick jag hålla i foten för benet ville hela tiden trilla ner. (Höftöppnarpose)
  12. Toe Stand Pose - samma som nr 11 men böj dig framåt, sätt fingrarna i marken och sätt dig sedan på huk (på tå). Jag kom så långt att jag hade händerna i marken här men kunde inte sitta på tå.
  13. Death Body Pose - denna var jag bäst på, utan konkurrens! Ligg med hälarna ihop, armarna längs med kroppen och handflator vända uppåt. Hur nära armarna kan ligga kroppen då du har handflatorna uppåt är ett bevis på hur "öppen" du är i axel- och skulderpartiet. Blir bättre med tiden med bikram yoga.
  14. Wind Removing Pose -  Ha båda axlarna i marken, lyft upp ena benet och pressa benet mot golvet med sammanflätade händer (bröstkorgen). Viktigt är att under hela posen titta snett ner mot benet som är vikt. Slappna av i det raka benet och flexa eventuellt tårna om benet inte vill ligga längs med golvet. Byt ben. Ta sedan och för ihop båda benen och ha häl mot häl, stortå mot stortå. Fäst armarna runt knäna och håll om dina armbågar, pressa ner benen mot bröstet samtidigt som du pressar ner hela ryggen (från länd till nacke) i golvet och titta ner mot naveln. Sträcker ut ryggraden och ökar trycket på tjocktarmen. Avsluta med nr 13 i ca 30 sekunder.
  15. Sit-Up - Sträck ut benen och "gå" bakåt på sittknölarna. Håll fast tin stortå med per- och långfinger som en krok runt tån. Sträck upp ryggen och dra sedan allt vad du kan i tån samtidigt som du håller ryggen rak och drar armbågarna ner mot marken. Tänk på att hela tiden ha foten öppen mot spegeln, flexad och platt. Avsluta med nr 13 i ca 30 sekunder.
  16. Cobra Pose - skitjobbig. Ligg på mage och ha handflatan ner i marken med spretade fingrar i höjd med axlarna. Håll ihop knän och fötter som om de vore tejpade. Lyft sedan upp överkroppen med enbart ryggmusklerna tills allt ovanför naveln är ovan mark. Tänk hela tiden på att hålla ihop knä och fötter för de vill görna dela på sig!
  17. Locust Pose - lägg armarna under dig med handflatorna NERÅT! Gör halvont och är lite obehagligt först men det är skit och brosk som byggts på dem som försvinner efter ett tag. Ha handflator och armar så nära varandra under kroppen du kan utan att det smärtar. Lite ont men inte smärta. Lyft höger ben med låst knä och spetsad tå och det andra benet ska vara helt avslappnat. Byt. Gör sedan posen med benen "tejpade" som i övning 16. Jädrans bra rumpövning. Avsluta med att ligga på mage med först vänster öra i marken (paus mellan poserna) och sedan höger öra i marken (efter pose nr 2). Fötter avslappnade och stårtå nuddar varandra.
  18. Full Locust Pose - "747:an". Armarna över huvudhöjd och benen "tejpade" som i övning 16 och 17! Bara höften ska röra marken. Avsluta med att ligga på mage med först vänster öra i marken (paus mellan poserna) och sedan höger öra i marken (efter pose nr 2). Fötter avslappnade och stårtå nuddar varandra.
  19. Bow Pose -  Håll om fotens mitt med tummarna utåt. "Sparka" benen och lyft samtidigt upp ovankroppen. Här ska sparken lyfta benen mer än överkroppen lämnar marken. Ska liksom ligga på den mjuka delen av magen här. MAX 15 cm emellan knäna och fötterna. Detta måste man fokusera på då de vill åka ännu längre isär. Avsluta med att ligga på mage med först vänster öra i marken (paus mellan poserna) och sedan höger öra i marken (efter pose nr 2). Fötter avslappnade och stårtå nuddar varandra.
  20. Fixed Arm Pose - Sitt på huk med fötterna vid sidan om låren. Böj dig bakåt samtidigt som du försöker hålla ihop knäna som görna vill dela sig. Lägg bakhuvudet i marken, lägg armarna ovanför huvudet med händerna knäppta runt armbågarna och skjut upp bröstet så högt du kan med båda axlarna i golvet. Gör denna övning ont i knäna ska du inte böja dig bakåt! Avsluta med nr 13 i ca 30 sekunder.
  21. Half Tortoise Pose - Sitt upprätt med händerna ovanför huvudet i låst position och knäppta händer med pekfingrarna rakt uppåt. Böj dig sakta sakta framåt tills lillfingrar och näsa nuddar mattan. Titta upp "mellan ögonbrynen" med bara lillfingrarna i mattan och sträck armarna så att det känns som om axlarna ska hoppa ur led. Försök få din rumpa att ha kontakt med dina hälar. Avsluta med nr 13 i ca 30 sekunder.
  22. Camel Pose - Stå på knä med ca 15 cm mellanrum mellan knäna. Luta dig bakåt samtidigt som du tittar mot taket. Sätt händerna på hälarna och skjut fram och upp höfter och bröstkorg. Har du druckit under passet är det risk att du blir illamående och yr när du kommer upp i denna. Trycker upp matsmältningsorganen mot halsen. Avsluta med nr 13 i ca 30 sekunder.
  23. Rabbit Pose - sitt på huk och lägg handduken över tårna. Kläm om hälen med sträckta armar med tummen inåt och fingrarna på utsidan. Böj huvudet neråt mot naveln och för pannan mot låren med huvudet även nuddandes golvet. Lås armarna. Avsluta med nr 13 i ca 30 sekunder.
  24. Seperate Leg Stretching Pose - viktigt här är att då du håller runt ex högerfoten ska då vrida ner vänster axel och armbåde mot golvet. Avsluta med nr 13 i ca 30 sekunder.
  25. Spine Twisting Pose - var rak i ryggen och vrid på utandningen, se om du kan vända dig så du ser dig själv i en spegeln. Byt. Avsluta med nr 13 i ca 30 sekunder.
  26. Sätt dig på huk med armarna sträckta och händerna på knäna. Andas häftigt med magen inte bröstet.

2 kommentarer:

  1. tack för beskrivningarna på yogapositionerna.. men är inte 21(Half Tortoise Pose)som barnpositionen?

    SvaraRadera
  2. Jo det är samma som barnets position!

    SvaraRadera