23 mars 2011

Konferens - "Innovation och tillväxt genom mångfald"

Från lunch och resten av eftermiddagen befann jag mig på Orkanen, Malmö Högskola för konferens under temat "Innovation och tillväxt genom mångfald".
Jag hade tiggt till mig en biljett genom jobbet : ))) och var på plats som representant för mitt bolag! Fler ville gå men hade inte möjlighet, tur vi har många som är intresserade av ämnet!

Dagens agenda:
•13:15 - 13:40 ”Fiskar ni efter talang i hela dammen?”, Fredrik Eklöf

•13:45 - 14:10 `Vilken sorts mångfald behöver jag på min arbetsplats? Hur mäts mångfald? Hur kan jag certifieras? ́(DiversityIndex)

•14:15 - 14:40 ”Hur uppfattar vi begreppet funktionsnedsättning och hur kan organisation och företag anpassa sig till denna målgrupp? ” Lynn Roseberry

•15:30 - 16:45 Paneldebatt modereras av Johan Wessman
Deltagarna:
Landshövding Göran Tunhammar,
Daniel Sandström (Sydsvenskan), Mycket intressant talare!
Eva Engqvist (Malmö högskola), Kvinna med pondus! Mycket klokt att förmedla.
Annika Ahnlund (HRbloggen.se), Oh, vill prata mer med denna kloka HR-kvinna!
Alf Johansson (SonyEricsson),
Karin Jarl-Månsson (EON),
Catarina Ericsson (PwC), Ärlig! Och med sanningen är man trovärdig så henne hade jag också gärna talat mer med än om hon inte var HR.
Lars Ljungälv (Swedbank).
 
Diversity Index

Paneldebatten var mest intressant idag. Spännande att höra olika företagsrepresentanters tankar kring ämnet mångfald!

Guldkorn:
Göran Tunhammar: "...hellre mångfald än enfald.", "jag har massor av funktionshinder knutna till olika uppgifter" (apropå anpassning av arbete för funktionsnedsatt personal, alla i vår herres hage har vi områden vi är starkare och svagare inom så enligt den tesen är vi alla funktionsnedsatta).
Alf Johansson: "mångfald har blivit vardag" (i bra bemärkelse, tydligen arbetar vissa företag mer med detta än andra...eller så är de bättre på att kommunicera ut sitt arbete internt)
Catarina Ericsson: "måste prioritera mångfalden högre" (härligt att höra någon i panelen erkänna sina svagheter och förbättringsområden)
Moderatorn: "många rekryterare har tydligen funktionshinder som gör att de inte ser hela kompetenspoolen de kan rekrytera ifrån" (på tal om att den där komptenspoolen vad gäller chefsrekrytering mest innehåller vita män i åldern 25-55 år)
Daniel Sandström: "hur arbetar vi för att locka talangerna?" (tänk vad härligt med en företagskultur som faktiskt har detta som styrverktyg för en stor del av organisationen. Så många områden inkluderas när man tänker så här, mångfald, diskriminering, den goda arbetsplatsen, transparens?, csr, ledarskapsfrågor och självklart en massa annat). "vi behöver ta in folk utifrån som lär oss passa bollen annorlunda inom laget" (syftade på något fotbollslag, tror det var Korea på 90-talet som plötsligt gick väldigt långt med en ny tränare. Tidigare hade man pga kulturen bara passat fotbollen till den av alternativen som hade högst ålder och därmed skulle visas mest respekt, inte särskilt lyckosamt i en bollsport. Nya friska ögon är inte dumt alls i en organisation, se till att fråga ut nyanställda, medarbetare som bytt position etc. för de ser ofta sådant som behöver eller borde ändras.)

ps: har förretsen glömt att berätta att planen för jämställdhet och mångfald som jag skapade för bolagets räkning förra sommaren blev godkänd i julas av det externa revisionsbolag som gav oss arbetsmiljöcertifikatet enligt OHSAS 18001. Såg det idag när vi arbetade med rapporten och kom på att jag missat berätta det! Kändes kul när det första jag producerat i arbetslivet som färdig personalvetare blev godkänt! ds

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar