27 september 2009

Malmöhus museum


Malmöhus ser inte mycket ut för världen men vilka historier som kan berättas härifrån! Malmös enda slott och har varit allt från fästning till fängelse till provisoriskt hem för judarna som kom med de vita bussarna.
Inträdet är 40 kr och då ingår också besök på Vagnmuséet och tekniska muséet. Tyvärr är det orealistiskt att hinna alla tre eller ens två för det gäller bara under en dag.
d
Just nu pågår en utställning med Sydafrika men den hann vi inte se så vi ska tillbaka igen snart bestämde vi.
d
Denna skylten vid bron över vallgraven fick oss att sätta i halsen men den ingick i temat Sydafrika som tur var...
d
Idag var sista dagen för museispårvägen att köra för i år men de öppnar igen på söndagar den 31/5.
Malmös sista spårvagnslinje stängdes på 70-talet men nu planerar staden för att bygga tillbaka dem igen, spåren är ju borta på alla ställen förutom denna linjen. Malmö stad har insett miljöaspekten...
d
En del av den historiska utställningen visar medeltida möbler och ända sedan jag var liten liten har jag varit fascinerad av denna sängen. Ingen tydlig bild men den är ofattbart utsmyckad.
d
Vi började rundvandringen med utställningen skånsk historia och jag var betydligt mindre intresserad än J av stenålder och järnålder och allt vad nu åldrarna heter. Men när vi kom till 1600-tal började Malmös historia och då vaknade intresset. Man får en inblick i häxbränning, fattiga och rika Malmö, kristen religions- och byggnadshistoria och Malmös sjukdomsperioder och handel.
d
Samling skor från medeltiden, så lite mode blev det här också ; )
d
En ny del var försvenskningen och här kunde jag gått i timmar som den skånepatriot jag är.
En stor del av nya utställningen handlade om det kriminella Malmö runt sekelskiftet 1900 och hur män och kvinnor behandlades. Det som kunde anses kriminellt då är ju i våra moderna ögon rena rama orättvisorna idag. Malmöbor som inte hade arbete fängslades och kvinnor som pga våldtäkt och fattigdom inte kunde försörja sina nyfödda blev dömda till döden om de tog livet av dem.
d
Det fanns även en gästutställning om Kronprinsens regemente som var superintressant. En man som nog brann för militärhistoria gick runt med oss i uniform och berättade om regementet. Han var nog ensam för han ville inte släppa iväg oss stackaren.
d
En härlig affisch från filmen 'Snapphanar' som var Skånes hetlevrade gerillasoldater i kriget mot svenskarna efter att Danmark förlorade Skåne vid freden i Roskilde.
I filmen visas 'Loshultskuppen' där snapphanarna stal större delen av den svenska obevakade krigskassan när den stod övergiven vid ett slag ute i de skånska skogarna. Det snapphanarna inte kunde ta med sig stal smålänningarna dagen efter ; )
d

Utanför biografen var jag tvungen att ta foto på den usla svenska kungen som stal Skåne från Danmark. Det är ju illa att han tronar på vårt största torg.
Tur inte många Malmöbor vet vem det är för då hade den nog blivit vandaliserad...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar