Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
3 msk vatten
1 krm salt
Pajfyllning:
1 liter kantareller, rensade
1 gul lök, skalad och hackad
Smör till stekning
175 g västerbottenost
3 ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
0,5 tsk salt
1 krm nymalen peppar
Sås:
creme fraiche
rödlök
löjrom
Jag dekorerar med stakta trattkantareller som jag lägger på pajen då den är färdig.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär kylskåpskallt smör i kuber.
- Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta snabbt ihop till en klump av pajdeg.
- Kavla eller tryck ut degen i en osmord pajform, gärna med löstagbar kant, som mäter ca 25 centimeter i diameter.
- Nagga pajbottnen med en gaffel.
- Ställ in formen 30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen. Då halkar degen inte lika lätt ner i formen under gräddningen.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 15 minuter (efter 13 minuter tar du ut formen och penslar den med ett uppvispat ägg och sätter in den 2 minuter till. Detta gör att pajdegen inte suger upp vätska från fyllningen utan förblir spröd).
- Skär svampen i mindre bitar.
- Fräs svampen i smör tillsammans med lökhacket tills vätskan kokat in. Låt det svalna.
- Fördela röran i det förgräddade pajskalet.
- Skär osten i centimetertjocka skivor och fördela över svampen.
- Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
- Häll äggstanningen över svampen och osten.
- Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter.
- Servera med en röra av creme fraiche, rödlök och löjrom.
Det receptet ska absolut sparas och pajen provas! Har faktiskt köpt kantareller idag innan jag såg pajreceptetet, så det passar ju utmärkt!
SvaraRaderaTack för tipset!