21 september 2009

Kantarell- och västerbottenostpaj med kall röra

Här kommer receptet på den godaste pajen jag ätit.



Pajdeg:

3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
3 msk vatten
1 krm salt

Pajfyllning:

1 liter kantareller, rensade
1 gul lök, skalad och hackad
Smör till stekning
175 g västerbottenost
3 ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
0,5 tsk salt
1 krm nymalen peppar

Sås:
creme fraiche
rödlök
löjrom

Jag dekorerar med stakta trattkantareller som jag lägger på pajen då den är färdig.


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär kylskåpskallt smör i kuber.
  3. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta snabbt ihop till en klump av pajdeg.
  4. Kavla eller tryck ut degen i en osmord pajform, gärna med löstagbar kant, som mäter ca 25 centimeter i diameter.
  5. Nagga pajbottnen med en gaffel.
  6. Ställ in formen 30 minuter i kylen eller 10 minuter i frysen. Då halkar degen inte lika lätt ner i formen under gräddningen.
  7. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 15 minuter (efter 13 minuter tar du ut formen och penslar den med ett uppvispat ägg och sätter in den 2 minuter till. Detta gör att pajdegen inte suger upp vätska från fyllningen utan förblir spröd).
  8. Skär svampen i mindre bitar.
  9. Fräs svampen i smör tillsammans med lökhacket tills vätskan kokat in. Låt det svalna.
  10. Fördela röran i det förgräddade pajskalet.
  11. Skär osten i centimetertjocka skivor och fördela över svampen.
  12. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.
  13. Häll äggstanningen över svampen och osten.
  14. Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter.
  15. Servera med en röra av creme fraiche, rödlök och löjrom.

1 kommentar:

  1. Det receptet ska absolut sparas och pajen provas! Har faktiskt köpt kantareller idag innan jag såg pajreceptetet, så det passar ju utmärkt!
    Tack för tipset!

    SvaraRadera