9 december 2010

Bästa fluffiga lussebullarna!


Jag var så grymt nöjd med fluffet i årets lussebullar så här kommer receptet!

Ca 35 st

Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Garnering:
russin

Pensling:
1 ägg

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degbunke.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
  4. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
  5. Tillsätt kvarg , saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
  6. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter (inte längre än tills att den släpper, tricket för fluffighet!!!)
  7. Tillsätt ev. mer mjöl.
  8. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer.
  11. Lägg dem på smorda plåtar.
  12. Garnera med russin.
  13. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.
  14. Pensla med uppvispat ägg.
  15. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar