29 juni 2011

Dagens trädgård del 1

Har ju inte gjort en enda ordentlig rapportering från trädgården under växtsäsongen såhär kommer aktuell status!

Solursrabatten (solur från Bosson) fick två nya sorters blommor från shoppingspreen på Solhaga.

Höstflox i en lysande cerise färg. Sprider sig ganska bra efter något år, kan grävas av och flyttas för att sprida den till andra ställen.

Satte även några små plantor hasselört (ej min bild) som är en ypperlig marktäckare. Ska satsa på fler olika marktäckare för att minska arbetet med ogräsrens, denna är inte särskilt snabbväxande men väldigt vacker!

Jag har en del träd i trädgården och denna dungen har jag i flera år tyckt var jobbig att klippa gräset i så förra året struntade jag helt sonika i att klippa och i år börjar det likna den äng jag planerar att ha här! Tycker det är kul att ha en varierad trädgård, vissa partier väldigt välskötta och andra delar mer vildvuxna för att skapa en personlig trädgård.

Förr-förra året köpte jag några perenna (fleråriga) fingerborgsblommor som i år både blommar och har förökat sig kraftigt! Kul eftersom de vilda är lika fina men bara lever i två år och blommar sista året. Denna går i lila nyanser.

Har även några cremefärgade!

Denna blodboken var för tre år sedan ca en meter hög och växte i en rabbat tätt intill huset. Jag såg framför mig hur den efter tjugo år lyfte huset med grund och allt med sina rötter och jag flyttade den därför till pallkrageområdet när jag byggde det. Nu är den ca fyra meter hög och växer så det knakar!!! Tycker att jag tog ett bra initiativ när jag flyttade den, nu hade den ju varit för stor.

Jordgubbarna mognar i snabb takt!

De ljusgula irisarna har snart blommat klartmen har varit ståtliga i ca två veckor. Extremt tålig ökenväxt sommåste ha rotklumparna delvis i solljus för att blomma. Har du irisar som inte blommar är det för att roten inte får sol. Om den utsätts för torka förökar den sig med lökar och om den mår bäst med blandad vattning och får bo i halvskugga förökar den sig via långa rotutväxter (rizhomer).

Rizhome

Regnbågslupinerna från plantskolan blommar för fullt då de vilda redan blommat klart. Har båda delar i trädgården.

Rosenrabatten är vacker igen! Köpte två nya rosor för att sätta i luckor där de gamla dött.

Mina två av sorten Troika har börjat blomma. Älskar färgvariationerna i varje blomma och den doftar ljuvligt.

Köpte två Amber Flushsom slagit ut igår, doftar underbart och har en fin färg som matchar Troikan.

Satte även lökkorgar av gladiolus både här och på ett annat ställe.


(Ej min bild)
I rosenrabatten planterade jag även doftviol på ca 30 ställen som jag hittade i en stor samling där jag slänger ut trädgårdsavfall. Den har väl åkt med och som den marktäckare den är spred den sig snabbt. Blir små söta lila väldoftande violer. Har blommat klart lagom till rosorna slår ut så det gör inget att färgerna skär sig.

I den lilla planteringsboxen som jag byggde för tre år sedan vid stora uteplatsen hade rosen dött och jag ersatte den med lite nytt. Blev lyckoklöver, darrgräs och flaskborstgräs. Gräset ska jag har här att ta av när det sprider sig för att plantera lite varstanns.

Darrgräs (ej min bild)

Flaskborstgräs (ej minbild)

Lyckoklöver

Denna lyckoklöver tog jag skott från i en grusgång på Baltis dagis för två år sedan. Nu växer den överallt där man inte tror att något kan leva och jag är stormförtjust i den! Man kan sätta den i en rabatt utan att den växer ut i gräset, blir en väldigt snabbväxande marktäckare med vackra gula blommor i juli.

Här har den röda lyckoklövern bestämt sig för att bo bland plattorna vilket den gärna får göra för att snygga till fula betongplattor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar