4 september 2010

PK Mahanandia

Idag kl 14 var jag på föreläsning/berättelse med den fantastiska PK Mahanandia på Bollywoodbiografen BioCentrum på Limhamn.

"Han föddes kastlös i Orissa i Indien 1949. Familjen tillhörde en isolerad folkgrupp, en djungelstam som levde i fattiga småbyar och stod utanför kastsystemet, eller nedanför.
PK Mahanandia ville bli konstnär som sin mor och han upptäcktes av en mecenat och fick stipendium till en skola i New Delhi.

Men pengarna uteblev och tillvaron för en "oberörbar" i huvudstaden visade sig vara skoningslös. PK Mahanandia levde ett kringdrivande, deprimerande liv och gjorde självmordförsök. Men en dag tecknade han en skiss av en ljushyad kvinna i centrum av ett folkvimmel i närheten av stadens flygplats. Han skänkte skissen till den porträtterade, som var Valentina Teresjkova, den första kvinnliga kosmonauten. Mötet mellan "den primitive vilden" och "kvinnan från rymden" blev så stort nummer i Delhitidningarna och PK Mahanandia fick tillstånd att teckna i närheten av springvattenfontänen, en helig plats och ett turiststråk i centrum av staden. Där tecknade han bland annat Indira Gandhi, men mest tecknade han turistporträtt.

Ett föreställde Lotta von Schedvin, en då 20-årig ung Indienfrälst diversearbetare och musikstuderande, som kört bil från hemstaden Borås till Delhi, 800 mil. Teckningen förlöste förälskelsen och tre veckors intensivt umgänge. Sedan for hon hem. Han blev kvar, men bestämde sig efter något år för att resa till Sverige. Mahanandia hade dock varken pengar till flygbiljett eller egen bil, så han tog cykeln istället. Resan från New Delhi till Borås tog fyra månader. PK Mahanandia och Lotta von Schedvin gifte sig och fick två barn och har varit ett lyckligt par sedan dess.

- Jag drabbades extremt hårt av kastväsendets intolerans. Det är ett mycket grymmare system än många känner till, en extrem form av rasism. Att se en "oberörbar" kvinna tvingas gå med hindukastfolkets bajs på huvudet, att som pojke uppleva hur mina jämnåriga kamrater alltid av föräldrar och lärare fick springa och bada sig så fort de vidrört mig... det är kränkande, ovärdigt.

- Denna behandling har stärkt och övertygat mig om att en person med rättfärdighet i hjärtat blir en skönhet till karaktären . Med skönhet i karaktären blir det harmoni i hemmet. Med harmoni i hemmet blir det ordning i landet. Och med ordning i landet blir det fred i världen.

Hans liv har skildrats i SVT:s dokumentärfilm "Min far var hövding", på TV 4 och han föreläser aktivt runt om i landet. Hans liv har också blivit en bok. Han blev nyligen uppringd av en av Bollywoods mest kända regissörer, som undrade om de fick göra en Bollywoodfilm om hans liv!"


Här kan ni läsa en artikel om honom ur magasinet Vagabond!



2 kommentarer:

  1. Det var verkligen en fantastisk historia... Det är härligt med lyckliga slut!

    SvaraRadera
  2. Min underbara Gudfar :)

    SvaraRadera