Ca 15 st stora (10 cm)
2 ½ dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
½ tsk bikarbonat
½ tsk flingsalt
225 g kvalitetschoklad (jag använde Marabou Premium 86 %)
125 g osaltat smör
3 ½ dl socker
2 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
200 g vit choklad
ca 10 st polkagriskulor
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 170 grader
- Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och salt i en skål
- Hacka hälften av den mörka chokladen grovt och skär resten i centimeterstora bitar
- Smält den grovhackade chokladen tillsammans med smöret i ett vattenbad
- Blanda socker, ägg och vaniljsocker till porös smet
- Blanda i den smälta chokladblandningen
- Tillsätt mjölblandningen på den allra lägsta hastigheten
- Vänd ner de centimeterstora chokladbitarna
- Lägg bakplåtspapper på en plåt
- Rulla kulor av smeten och tryck till dem på plåten till önskad storlek (ca ½ cm tjocka)
- Baka i ugn ca 15 minuter (de ska vara lite mjuka fortfarande)
- Ta ut och låt svalna på galler
- Krossa polkakulorna och sila bort pulvret så det bara är småbitar kvar
- Smält den vita chokladen i vattenbad
- Doppa halva kakans ovansida i chokladen och strö direkt polkakross över
- Lägg kakorna i kylen 5 minuter så chokladen stelnar
Mmm.. detta är numera personliga favoriten!
SvaraRadera