10 november 2009

Cookies med vit choklad och polkakross





Ca 15 st stora (10 cm)

2 ½ dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
½ tsk bikarbonat
½ tsk flingsalt
225 g kvalitetschoklad (jag använde Marabou Premium 86 %)
125 g osaltat smör
3 ½ dl socker
2 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
200 g vit choklad
ca 10 st polkagriskulor

Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 170 grader
  2. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och salt i en skål
  3. Hacka hälften av den mörka chokladen grovt och skär resten i centimeterstora bitar
  4. Smält den grovhackade chokladen tillsammans med smöret i ett vattenbad
  5. Blanda socker, ägg och vaniljsocker till porös smet
  6. Blanda i den smälta chokladblandningen
  7. Tillsätt mjölblandningen på den allra lägsta hastigheten
  8. Vänd ner de centimeterstora chokladbitarna
  9. Lägg bakplåtspapper på en plåt
  10. Rulla kulor av smeten och tryck till dem på plåten till önskad storlek (ca ½ cm tjocka)
  11. Baka i ugn ca 15 minuter (de ska vara lite mjuka fortfarande)
  12. Ta ut och låt svalna på galler
  13. Krossa polkakulorna och sila bort pulvret så det bara är småbitar kvar
  14. Smält den vita chokladen i vattenbad
  15. Doppa halva kakans ovansida i chokladen och strö direkt polkakross över
  16. Lägg kakorna i kylen 5 minuter så chokladen stelnar

1 kommentar: