16 april 2012

Långsam start som slutade i lite tankekaos

När jag vaknade idag bestämde jag mig för att vi kunde sova lite till. Och eftersom det var dags att tvätta sängkläder fick Balthazar lov att komma upp och sova vidare hos mig.
Hur mysigt var det inte att vakna till denna nuna?

Vi begav oss lite senare ut på joggtur och på vägen hem mötte vi upp en granne till Baltis dagis och det var inte så kul. Eller hon är ju jättetrevlig men det hon meddelade var ju inte kul. Hon hade under flera år reagerat på att hon inte kan gå förbi dagis utan att Kajsa ska ut och försvara sitt revir (gården klyvs av grusvägen). Jag har full förståelse för hennes reaktion. Däremot är det ju ett enormt problem att hägna in en gård som är kluven av en väg. Och att ha Kajsa i ett litet utrymme som en hundgård kommer inte på fråga, det hade dödat hennes livsgnista direkt. Dels för att hon är enormt fri och egen i sin natur och för att hon är van vid livet på lantgård sen sju år tillbaka. Är hon instängd någonstans så tar hon sig ut på ngt sätt. Det har hänt att hon blivit inlåst i en av hästboxarna och det hoppar hon utan problem över.
Grannen var så trött på situationen att hon ville anmäla till kommunen och det är ju verkligen ledsamt. Jag förstår och en lösning måste hittas på situationen men jag hoppas verkligen att det blir en kompromiss som båda är nöjda med. Baltis har ju inga problem att vara inne och att regelbundet gå på promenad. Men det är svårare som lantbrukare att schemalägga dagen så och självklart har det varit superbekvämt att ha dem lösa eftersom de stannar på gården.

Hmm...funderar ikväll mycket på var gränsen går mellan ett tamdjurs rätt till den frihet vi människor stulit från dem och en människas bekvämlighet. Många anmärker på att Baltis ligger mitt på grusvägen på gårdsplanen så att det är svårt att passera med bil och det skiter jag högaktningsfullt i. Har man så bråttom att den eller de minutrarna extra det tar att bromsa in och låta honom i sakta mak flytta sig inte finns i planeringen har man helt andra issues man bör hantera. Men om ngn inte kan passera honom utan att han beter sig illa så är det oacceptabelt och det måste lösas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar