Idag på chef.se kan man läsa om fem trender i framtida arbetslivet som jag tyckte var både realistiska och spännande:
1. Färre »rutinjobb«
Arbetsuppgifter som inte kan automatiseras, som innovation, ledarskap och försäljning, kommer att dominera. Chefsjobbet är alltså ett framtidsjobb! Gartners prognos är att 40 procent av en verksamhets arbetsuppgifter kommer vara av icke-rutinkaraktär år 2015. I dag ligger nivån på 25 procent.
2. Vi börjar »svärma«
I stället för att jobba i traditionella team och avdelningar, skapas i stället »svärmar«, löst sammansatta arbetsgrupper där personerna ofta är helt nya för varandra. Det blir också vanligare att arbetsgrupper består av personer som är geografiskt utspridda.
3. Skisser i stället för planer
I takt med att tempot på arbetsmarknaden höjs finns ingen tid för att dra upp noggranna projektstrukturer och tidplaner. I stället arbetar man efter skisser, som ritas snabbt och förändras under projektets gång.
4. »Beta«- tillståndet blir konstant
Inom it-världen är en »beta«-version ett tillstånd där man fortfarande utvecklar en sajt eller en funktion. Man experimenterar alltså med form och innehåll. På Google arbetar man exempelvis alltid i ett beta-tillstånd, man blir aldrig helt färdigutvecklad. Det angreppssättet kommer förmodligen att sprida sig till andra branscher. Prototyper kommer att visas upp för användarna/kunderna på ett tidigt stadium, och de får sedan vara med och tycka till.
5. Arbetsplatsen »jag«
Gränserna mellan hem och kontor, arbetsliv och privatliv kommer att suddas ut ännu mer. När vi börjar jobba i team där medlemmarna finns på olika sidor av jordklotet blir det också svårare att begränsa arbetstiden till det klassiska 8-17. Att träna sin förmåga att hantera den konstanta tillgängligheten blir avgörande för att inte drabbas av stressrelaterade sjukdomar.
Här är vinnaren i ”Årets Sportbar 2024”
1 timme sedan
Intressant!
SvaraRaderaLåter som rimliga förändringar men tycker det är lite oroande att gränsen mellan arbetsliv och privatliv suddas ut. Jag är rädd att det kan få negativa konsekvenser.
SvaraRaderaAtt vi är på väg dit är tyvärr oundvikligt med all teknik vi lever i och kring idag. Men jag håller med dig fullständigt att det kommer att bli negativa konsekvenser! En artikel jag läste i veckan skriven av en stressforskare menade att om tio år kommer generationerna födda på 70- och 80-tal att börja falla som käglor. Eftersom vi inte samtidigt som vi vaggas in i ny ständigt uppkopplad teknik får lära oss vikten av att "stänga av" och ta paus kommer oroväckande många drabbas av utmattningssyndrom. Detta tillsammans med generationsväxlingen är ingen bra kombination alls...
SvaraRadera