5 maj 2012

Tomater Upp-och-ner


Jag har i ett par år läst en del om fördelarna med att odla tomater upp-och-ner. Inte i ampel utan planta nere och jord uppe.
Bl.a. ska det ge mer skörd att ha dem upp-och-ner, det kräver ju ingen uppbindning eftersom gravitationen sköter allt. Odlingsbehållaren går ju dessutom att snurra vilket gör tjuvningen enklare.

Funderade på att använda hinkar men hittade en drös plastbackar i gäststugan och tog tre av dessa och min vassa sushikniv.

Skar tre sidor av en fyrkant (som passade i måtten till plantan) som en lucka. Och sen en liten flik skars också bort så att stammen kunde få plats även för att växa. Plastband för upphängning.

Använde lite fantasi för att hänga upp en tillfälligt under arbetet.

Tog skuggväv, en fyrkant med snitt in mot mitten så att jag kunde vira det runt stammen ett varv och hålla jorden på plats.

När jag "öppnat luckan" och fått dit plantan lade jag två pinnar intill stammen på var sida för att den skulle stanna på plats och inte trilla igenom luckan igen.
Eftersom sidorna var håliga satte jag fast skuggväv med tvättnypor som håller jorden på plats men släpper ut vattnet.

Hönsgödsel som jag fick av min vän Linda förra året!

Blandade hönsgödsel med planteringsjord.

Genomvattnade mina fina plantor! Smart vattning med smala strålar tillverkar jag själv och är perfekta till frösådder, kostar ju bara panten på flaskan... Hur du fixar det enkelt hittar du HÄR.

Hade några gamla fönster stående som jag vek upp, la tvärslå över som backarna hänger över. Jag har bara uteplatsens vägg i söderläge och det är inte så vindstilla som tomater behöver. Så fönstren skyddar dem från vinden men de får sol och ventilation.
Inte så vackert kanske men i brist på växthus så... Skulle fått grävt ur en del av trädgården i höstas till mitt omonterade växthus men det blev aldrig av så jag får helt enkelt vänta.

1 kommentar: