9 maj 2012

Maskrossirap och hermetisk konservering



Plockade tusen maskrosblommor igår. Tog ca en timme så det var ganska ok trots allt. Receptet hittar du HÄR och jag plockade till fyra satser.

Lade dem i vasken så att småkrypen kunde krypa iväg. Det är ju bara lite extra protein men vill ju helst inte ha för många myror och minibaggar i magen : )

Ner med klyftad apelsin och citron tillsammans med maskrosblommorna och vatten! Koka upp.

Lät det dra över natten och silade sen vätskan. Krama ur citrusfrukterna och maskrosorna för där gömmer sig hälften av värskan! När jag kramat ur massan la jag den i en diskhandduk (som aldrig mer kan användas...) och vred om för att få ur sista vätskan.

Färdigsilad! Hällde i sockret och kokade (koka utan lock) i ca 2-3h. Det står 1 h i receptet men man kokar tills man nästan har den konsistens man vill ha när det är klart för det stelnar ju till när det kallnar.

Hermetisk konservering:
Kallas även hermetisk inkokning eller värmekonservering och innebär en konservering helt fritt från konserveringsmedel.
Metoden lanserades i början av 1900-talet då staten anordnade kurser och möten för att lära ut denna ädla konst till landets husmödrar. I dag är den nästan bortglömd, trots många fördelar:


•Samma burkar återanvänds
•Det håller sig nästan i evighet.
•Burkarna behöver inte stå kallt
•Inga tillsatser behövs
•Ingen energi krävs för lagringen
•Ingen förvällning behövs
•Man ser innehållet i burkarna
•Snabbare matlagning

Jag läste i ett annat recept där man har en konserveringsgryta med ställning och burkar med gummiring att kokning är 1 h för vegetabiliskt och 2 h för animaliskt. Efter kokning har alla bakterier i burkens innehåll dött av värmeslag och luften i burken har trängts ut så att ett vacuum bildats. Inget syre och inga bakterier kan komma in och inget kan hända med innehållet. Locket hålls nu kvar av sig själv. Funkar på samma sätt som konserverna man hittar i butikshyllan som håller sig år efter år.

Häll upp och lämna ca 1-1,5 cm från lockkanten.

Koka burkarna med ordentligt påskruvat lock i ca 10 min. Ha flera centimeters marginal med vatten ovanför burkarna. Jätteviktigt att burk och lock är helt så det inte exploderar!!!

Ställde burkarna i uterummet där de kan explodera om de vill. Så Herr Ludenhufvud har utegångsförbud. Vill helst inte ha sirap i hans päls ju om det säger poof...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar