8 oktober 2010

Bra val i år Nobelkommittén!



I år gick Nobels fredspris till den kinesiske litteraturvetaren och regimkritikern Liu Xiaobo! Det är ett modigt beslut av Nobelkommittén och Kina har redan gjort sin protest hörd genom att stänga ner åtkomsten till CNN.

Just nu sitter Liu Xiaobo i fängelse och avtjänar ett straff på 11 år för sin kamp för demokrati i Kina. 2008 undertecknade han tillsammans med andra intellektuella ett politiskt manifest, Charta 08 för ökad demokrati och har varit fängslad sedan dess och dömdes 2009. Han var bl.a. deltagande i protesterna på Himmelska fridens torg 1989.

Det är osäkert om han ens kommer att få veta att han fått priset då endast hans fru får besöka honom och detta tillåts inte ens regelbundet.
I år tycker jag att det var ett bra val, Kina behöver veta svart på vitt vad väst anser om deras maktstruktur, mer än en liten känga här och där. I år är det inte bara ett tjyvnyp utan en rejäl käftsmäll.
Förra året blev jag dock riktigt besviken när Obama vann. Visst passar han in på instruktionerna enligt Nobels testamente, en person som arbetar för en demilitarisering (i beslutet att dra tillbaka soldater från Mellanöstern) men inte i närheten av den utsträckning att han faktiskt förtjänade fredspriset!

1 kommentar: