6 juni 2010

Hurra, hurra, hurra!



Grattis till din dag, Sverige! Skönt att vara född här där det är lugn och ro, varierat väder och inga giftiga eller monsterstora insekter eller kräldjur. Och yttrandefrihet.

Sedan 1983 har Sverige haft 6/6 som nationaldag. Den 6 juni 1523 var den dagen Gustav Vasa hade valts till Sveriges kung. Samma datum 1809 hade riksdagen underskrivit den gällande regeringsformen, som fastslog de allmänna medborgerliga rättigheterna. Bland annat yttrande- och tryckfriheten, viktiga steg mot den demokrati vi lever i idag.

Från tretungad flagg på örlogsfartyg och sillsallater till att ha en helt egen dag. Den Svenska flaggans utseende och roll har förändrats över tid och det var inte förens år 1906 som den Svenska flaggan, på riktigt, blev den nationssymbol vi känner idag
Den svenska flaggan har anor från 1550-talet, d v s från slutet av Gustav Vasas tid. Förlagan tror man var det danska rödvita korsbanéret, Dannebrog. Färgerna hämtades från lilla riksvapnet med dess tre gyllene kronor på blått fält. Ett tecken som under 1400-talet ofta brukats som fälttecken för svensk trupp, både till lands och till sjöss.
Flaggan användes i första hand av kungen och hans krigsmakt, främst flottan. Från Gustaf II Adolfs tid - 1620-talet – finns det bildbevis för att blågula korsflaggor fördes på svenska skepp. Flaggorna var antingen tvärskurna eller försedda med tungor.


Från Nationaldagen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar