8 september 2012

Haga och Fjärilshuset


Förra helgen spenderade vi några timmar med att besöka Haga och Fjärilsmuséet!


Jättevackert parkområde! Läste på en skylt att det minsann inte sett ut så här från början. När den engelska parken blev populär även i Sverige med stora öppna ytor grävde man här för hand för att få landskapet att se böljande ut. Hade minsann varit ett stort jobb även med dagens maskiner. Tur man inte var dräng då. Sveriges bästa exempel på engelsk parkmiljö!


De roliga koppartälten! De uppfördes 1787 som stallbyggnader och logement för vaktmanskapet. Fasaderna skulle likna romarnas härtält och träbyggnaderna gömmer sig bakom fasaden. Idag rymmer koppartälten café och ett parkmuseum.




Så framme vid Fjärilshuset! Inträdet kostade 110 kr så jag hade bestämt högre förväntningar än vad verkligheten erbjöd. Ett fjärilshus för mig var väl lite i tanken fullt av fjärilar? Inte så som det var att man skulle behöva leta efter dem och hoppas på att de skulle sätta sig på några av de konstgjorda blombuketterna som var uppsatta här och där.


I första växthusrummet fanns en damm med koikarpar! Såå vackra!








Vi kom dit strax före matdags och fick titta på vid utfordringen. Vilka slagsmål! Blandade storlekar och de stora var riktiga bjässar : )


Inne i andra växthuset hade temperaturen ökat till 20 grader men fortfarande normal luftfuktighet.


Där fanns en annan damm med malar stora som labradorer!


Och gurami... Harman jobbat i en djuraffär och sålt guramis får man ju en chock av att se hur stora de kan bli när de har ordentligt med utrymme!!! Typ 50 cm långa...


Sen fanns där landsköldpadda!


Och feta ödlor : )


Tredje växthusrummet innehöll fjärilar! Temperaturen var 25 grader och skyhög luftfuktighet! Vi var där kanske en halvtime och hela kroppen var alldeles halvsvettig! De hade nämligen duschar från taket och det gjorde ju även atmosfären mysig därinne.


Vackra blommor!


Drippdropp!


Fredskalla i sin rätta miljö...


Blommorna var lika stora som min hand!!!

Här är då lite fina bilder på huvudattraktionen!














Så fin fjäril som verkligen kan kamouflera sig! När vi gick förbi den hade den vingarna ihop så vi misstog den nästan för ett blad!




Fjärilshuset importerar fjärilar och vid ankomst sätts pupporna upp på pinnar för att i egen takt vakna upp till sitt nya hem!


Fjäril på tork efter kläckning ur puppan!


En till på tork!


Närbild på fjärilens lilla nektarsnabel! Supersöt.

På väg från Fjärilshuset ville jag se Haga Slott för att med egna ögon se var Kronprinsessparet bor, royalist som jag ut i fingerspetsarna är! Blev grymt besviken när det var så omringat av staket och murar att man bara kunde få minimala skymtar av huset. Förstår ju att det är ett privat boende och säkerhet bla bla men jag gade väl ändå inte förväntat mig att se så lite. Typ ingenting.

Det var en trevlig utflykt trots ihållande regn : )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar