23 augusti 2012

Nya trädgårdsmedlemmar

Ikväll fick jag grävt ner de nya familjemedlemmarna i trädgården! Två nya och en gammal.


Klätterrosen New Dawn planterades i nya rabatten och fästes upp i armeringstornet. Detta är den enda rosen i trädgården som får vara ifred från råjuren så jag ska satsa på denna. Den blir 3-6 meter hög och behöver bara ansas för att kontrollera växtsättet. Ljusrosa underbart doftande storbladiga rosor!


På framsidan planterade jag ett bigarråträd av modell Stella.
Zon 1-4, snabbväxande med svarta stora bigarråer. Är ca 2 år gammalt och ger kanske någon liten frukt nästa år men börjar helt säkert producera år två om än i liten mängd! Stora fördelen är att det är självfertilt så det behövs bara ett.


Detta är inte min nya lilla buske : )
Har länge suktat efter gojibuske och nu har jag en! Efter tio år är de färdigväxta och ca tre meter höga om man inte hållt dem låga för skördningens skull.


Gojibäret är ett superbär! Innehåller 7 av 8 livsnödvändiga aminosyror, mineraler ocg 21 spårämnen. Hög antioxidantaktivitet, betakaroten och c-vitamin. Ca 15 g/dag rekommenderas och jag tänkte att jag ska använda dem torkade i müsli och bröd.


Sen fick jag satt om en del av mina taklökar också som växt ur en zinkbalja jag haft stående i typ fyra år. Ersatte de döda petuniorna, lär mig aldrig, ska inte köpa utomhusblommor som måste ha vatten för att överleva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar