22 augusti 2012

Brysselkex



Har inte glufsat brysselkex på år och dag så ett tag nu har jag känt att det varit dags att baka. Färgade sockret för någon dag sedan, hur du gör det hittar du HÄR!















200 gram rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4½ dl vetemjöl

Gör så här:
  1. Vispa smör, socker och vaniljsocker ljust och pösigt.
  2. Tillsätt vetemjöl och fortsätt vispa, fast nu på lägsta hastighet, tills det blir en smulig deg.
  3. Tryck ihop degen med händerna tills du fårr en stor ”boll”.
  4. Dela degen i två delar och rulla dem till längder, tjockleken på rullen bestämmer du själv. Tänk på att de växer något i ugnen.
  5. Rulla rullen i det färgade sockret och lägg in i kylskåp en timme för att stelna. Det är enklare att skära sen men inget som är nödvändigt.
  6. Skär rullarna i skivor, ca ½cm tjocka, och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda kakorna i ca 10 minuter i 175 grader tills de fått en aning färg.
  8. Dra bort bakplåtspappret med kakorna så de inte fortsätter bakas av plåtvärmen och låt svalna helt.
Om du hinner – innan de är slut – så förvara kakorna i en burk, men lägg inte ner dem förrän de är helt kalla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar