8 maj 2013

Hos Findus

För ett par veckor sedan var J och jag på studiebesök hos Findus i Bjuv! Jag nappade på tv-reklamen och gick in på deras hemsida och anmälde oss. Det var verkligen populärt för platserna tog slut snabbt trots 1500 till antalet, de hade t.o.m. gratisbussar från olika platser norröver.


Först fick vi gå in i deras filmrum och titta på gamla reklamfilmer och höra mer om företagets historia. Visste ni att namnet är en förkortning av FruktINDUStri? Kul. Det började som frukt-, vin- och likörfabrik. När Marabou köpte det 1941 bytte de namn på fabriken. 1945 lanserades frusen mat och då hade de fryståg som körde runt i landet och informerade om denna nya produkt. Frysen var ju ganska ny i hushållen och jag kan tänka mig hur husfruarna tittade misstänksamt på den iskalla maten...men redan 1950 kunde man köpa djupfryst i 1500 butiker så det blev ju onekligen populärt snabbt. 

I testköket serverades vi en matnyhet och fick ställa frågor till chefskocken Kenneth Nilsson och det var även han som delade ut de mycket uppskattade goodie-bagsen när besöket avslutades!

Vi fick träffa ärtexperten Rolf som döpt den nyaste och bästa ärtkorsningen till Ebba efter sin fru! De tidigare sorterna har namn efter hans döttrar. 
Det tar tre timmar från skörd tills dess att ärtorna ligger färdiga i sina frysförpackningar. Inte illa. Därför måste ärtfälten ligga max 30 min från fabriken och ärtan är som bäst bara en enda dag om året så det gäller att klämma på dem varje dag : )


I de översta rören färdas ärtor med hjälp av vatten! 

På den nedre bilden ser man var majonnäs tillverkas! Vi fick gå in i stora köket med ordentligt med skyddskläder på. Smycken, nagellack och mobiltelefoner var förbjudna därinne och det var roligt att se hur färdigmaten packas. Nu var vi där på kvällen så det var bara ett par maskiner som var igång. J äter ofta Findus till lunch och sa att han alltid undrat varför såsen i förpackningarna delvis är fastfrusen i plastfilmen på en sida och det förstod vi nu när vi var där! När tallriken fyllts med mat och fått sin plastfilm byter de riktning på rullbandet och då skvätter såsen upp på ena kanten. 


I ett rum stod flera montrar med gamla förpackningar uppdelade i årtionden. Jag föreslog att de kunde utöka verksamheten och sälja tomma förpackningar som inredningsobjekt för många från 20- och 30-talet är ju helt i tiden om vad vi vill ha nu om man gillar shabby chic. 

En av punkterna på agendan var att få träffa de som kvalitetstestar maten. De berättade att man aldrig tidigare på fabrikerna någonstans i världen DNA-testat köttet men att Findus nu gör det med precis allt kött de får in. Dessutom har de nu valt nya och bara ett fåtal leverantörer och varje leverans kan nu följas tillbaka till varje enskild gård. Lärt sin läxa med andra ord. 


Förutom maten i testköket fick vi även frukt, smaka deras nya bulle "solskensbullen" som var jättegod (kardemummabulle med stor klick vaniljkräm) och denna eminenta paj med färskostfyllning. 

Här är tre filmer som visar lite av besöken:

De har ordnat fler besök eftersom det var så populärt så man kan fortfarande anmäla sig via deras hemsida!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar