29 november 2012

Fotografier på Malmö från förr

Det går ju fint att snöa in på allt möjligt på internet och de senaste dagarna har jag letat gamla foton på Malmö som slösurfing. Tänkte dela med mig av en del jag hittat, kanske kul för er som bor i eller väl känner till den stan!


Här lägger man spårvagnsräls! Huset som byggs ligger i korsningen Föreningsgatan/Amiralsgatan och ni ser synagogan i bakgrunden!


Taxi anno 1911 på Stortorget!


Apoteket Lejonet på Stortorget. Huset till höger om apotekshuset är rivet och ersatt med ett i samma höjd.


En lite senare bild på Stortorget men fortfarande långt innan min tid!


Det centrerade huset är rivet till förmån för det som idag hyser Åhléns City på Södergatan! Gamla bian Palladium i huset till höger om. Guldfynd ligger på hörnan på vänstra huset i bild.


Läggning avspårvagn på Gustav Adolfs Torg! Det ljusa huset till vänster är gamla stadsteatern (numera McD). Går ni förbi där ngn gång så kanske ni hittar teatermaskerna som sitter överst på fasaden som utsmyckning! Huset till höger är ju rivet till förmån för det hemska funkismonstret där KappAhl ligger.




Lite senare bilder på Gustav! Kul att se hur träden har växt...


Cykeltävling i Rörsjöstaden (som är gamla igenfyllda sumpsjöar!). S:t Pauli kyrka i bakgrunden, så tomt det ser ut utan alla byggnader som nu omgärdar kyrkan!


Grafitti à la sekelskifte 1900! Tydligen ritade man monogram och perukprydda domstolsmän på den tiden ; )


Här står man på Fersens väg med det som då var park och idag är Operahuset till vänster.


Huset i mitten på bilden ovan på närmre håll och mkt tidigare.


Här står fotografen i slottet som nu är stadsbibliotek och tar bild mot city. Fersens väg startar vid närmsta huset och här ser man att vägen ner mot Norra Vallgatan längs med Slotts- och Kungsparken ännu inte är byggd. Den byggdes till Baltiska utställningen 1914 då man grävde Pildammssjöarna.


Börshuset till vänster och Malmö C till höger och maffiga Posthuset bak i bild med sina torn! Man ser hur mycket industrier och bråte det är i det som nu kallas västra hamnen!

Bad på Ribban! Inte många hus byggda ännu i Slottsstaden!


Tänk att man rev detta ståtliga Kronprinsens husarregemente och istället byggde förfärligt fula skrapan Kronprinsen... (därav namnen Kronprinsen och Regementsgatan)






Stallarna bakom regementet. I det bostadsområde som nu kallas Hästhagen kallas det just för att det en gång hyste hästhagar för ca 400 husarhästar. Hade gärna sett att regementsbyggnaden stått kvar : (

Ja det var lite bilder som jag var glad att få se på min stad Malmö som jag både älskar och avskyr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar