19 december 2012

Tutankhamun - graven och skatterna

Just nu pågår ju utställningen Tutankhamun, graven och skatterna på Malmömässan vid Hyllie! J och jag var där i november och den är helt fantastisk! Vi bestämde att vi måste se den innan den lämnar Malmö i början på året för så bra var den.


Vi hade bokat biljetter på det datum som det fanns en föreläsning på kvällen av en av världens främsta egyptologer! Värt varje krona!

Det jag var mest förtjust i av utställningen var att de byggt upp kamrarna så att de såg ut exakt som när John Carter trädde in i dem! Dessutom fick man hörlurar att ha med och vid varje utställningsmonter fanns en siffra man knappade in och fick lyssna när man ville. Framför de uppbyggda grav- och skattkamrarna fanns bänkar och en berättarröst i lurarna informerade om varje pinal på ett lättförståeligt och kortfattat sätt. Efter dessa uppbyggda kamrar hade de sedan tagit alla delar och ställt upp i montrar så man kunde gå till det område man var mesy intresserad av.
Alla föremål var kopior så klart men gjorda av egyptiska hantverkare så det var omöjligt för en lekman att se att det var fusk. Mycket påkostad utställning som visades på ett otraditionellt och spännande sätt!

Konungarnas Dal


Rosettastenen. Detta var nyckeln till att avkoda hieroglyferna då samma text var inristad på tre sätt, av hieroglyfer, "byråkrategyptiska" och gammelgrekiska. Då man kunde läsa grekiskan hademan stor hjälp av denna text att sedan avkoda hieroglyferna som var bild- och symbolspråket.



De olika enskilda rummen och kistan i terrakotta stod i gravkammaren staplade i varandra som en rysk docka men här var och en så man kunde se alla detaljer. De fick monteras inne i gravkammaren som var för liten för att vara en farao värdig men man hade inte så mycket val då han dog plötsligt, 19 år gammal. Så man fick öka en befintlig grav med ett par extra rum som egentligen skulle hysa en högre ämbetsman.
Alla sidor på dessa boxar hade olika historier att berätta och var lika viktiga.


Denna innehöll Tutankhamuns organ!


Sarkofagerna var också staplade i varandra, dessa låg i den minsta kistan i terrakotta på bild ovanför!








Gravmasken


En demonterad stridsvagn låg i skattkammaren också!

Jag var tacksam över att man fick ta bilder på utställningen för det är ju inte alltid så! Det var ju bara ett axplock av allt man fann i graven som fanns att beskåda på utställningen och det berodde på att det är en sådan liten del av det man hittat vars symbolisering är officiellt godkänt. Varje pryls betydelse och användningsområde måste godkännas av samtliga tillfrågade egyptologer och det som alla inte är ense om får inte visas upp. Men det fanns så himla mycket att se att man enkelt får tre timmar att gå därinne!

Rekommenderar verkligen ett besök där! Dyrt men värt det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar