Förutom detta nya makalösa recept gjorde jag även vaniljglass och lavendelglass : )
Efter att ha smakat denna jordgubbsglass förstår man hur riktig fruktglass kan smaka. Utan tillsatser och mög, så god att jag fått gömma den längst in i frysen för att hindras äta upp den bums. Det blev ingen stor sats, knappt en liter.
Glassmet
5 äggulor
1 dl råsocker
3 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
2 krm ekologiskt vaniljpulver
Jordgubbscoulis
500 gram färska eller frysta jordgubbar
1 dl råsocker
Gör såhär:
- Vispa socker och äggulor pösigt.
- Hetta upp grädde, mjölk och vaniljpulver i en kastrull.
- Häll gräddmjölken över äggvispet och blanda noga.
- Skölj ur kastrullen; häll i några deciliter vatten och ställ till baka kastrullen på plattan.
- Låt vattnet koka upp. Sjud därefter glasskrämen i bunke över vattenbad under noggrann omrörning.
- När krämen tjocknat, låter du den svalna helt och sedan bli riktigt kall i kylskåpet - gärna över natten.
- Tina jordgubbarna om du använder frysta. Lägg dem i en kastrull tillsammans med råsockret och låt det hela småkoka i 15-20 minuter.
- Stöt bären med en potatisstöt, eller mixa helt lätt med en stavmixer.
- Pressa sedan sylten genomn en finmaskig sil, så att merparten av jordgubbskärnorna fångas upp. OBS!!! Detta moment skippade jag få jag inte har något emot små jordgubbskärnor i glassen)
- Låt kallna i skålen och kyl sedan ned helt i kylskåp.
- Vispa samman glassmet och jordgubbscoulis innan det hela skall hällas ned i glassmaskinen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar