Färsbiffar
2 msk havregryn
0,5 dl grädde/mjölk
400 gram köttfärs
salt och peppar
1 st ägg
2 msk smör
Biffar
- Blötlägg havregrynen i mjölken i 5 minuter i en bunke.
- Mosa lite med en gaffel.
- Tillsätt köttfärsen och blanda i salt och peppar samt ett ägg.
- Rör runt till en jämn smet. Forma till biffar och stek i smör.
Blomkålsgratäng
1 st stor blomkål
4 msk smör
3 dl mjölk
ströbröd
riven ost (t.ex. gruyère)
1 st gul lök(ar)
maizena
3 dl grönsaksbuljong
salt
svartpeppar, grovmalen
- Koka blomkålen och spara en del av kokvattnet som buljong till gratängsåsen.
- Smält 2 msk smör och låt löken sakta fräsa i det tills den börjar mjukna.
- Häll påmaizena och späd gradvis med buljongen och sedan mjölken.
- Låt såsen sjuda i ca 20 minuter tills den har kokat ihop till en tredjedel.
- Krydda med salt och peppar.
- Lyft undan kastrullen och rör i lite riven ost.
- Häll ett lager sås i en gratängform, lägg i blomkålsbitarna och häll över resten av såsen.
- Strö ströbrödet och osten som ett översta lager.
- Grädda i 200° tills ytan är gyllenbrun, ca 20-25 min
Fetaostkräm
100 g fetaost
2 dl creme fraiche
1 msk flytande honung
salt
peppar
- Mosa fetaosten och blanda den ordentligt med resten av ingredienserna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar