11 juni 2011

Färsbiffar med blomkålsgratäng och fetaostkräm















Färsbiffar
2 msk havregryn
0,5 dl grädde/mjölk
400 gram köttfärs
salt och peppar
1 st ägg
2 msk smör

Biffar


  1. Blötlägg havregrynen i mjölken i 5 minuter i en bunke.
  2. Mosa lite med en gaffel.
  3. Tillsätt köttfärsen och blanda i salt och peppar samt ett ägg.
  4. Rör runt till en jämn smet. Forma till biffar och stek i smör.

Blomkålsgratäng
1 st stor blomkål

4 msk smör
3 dl mjölk
ströbröd
riven ost (t.ex. gruyère)
1 st gul lök(ar)
maizena
3 dl grönsaksbuljong
salt
svartpeppar, grovmalen

  1. Koka blomkålen och spara en del av kokvattnet som buljong till gratängsåsen.
  2. Smält 2 msk smör och låt löken sakta fräsa i det tills den börjar mjukna.
  3. Häll påmaizena och späd gradvis med buljongen och sedan mjölken.
  4. Låt såsen sjuda i ca 20 minuter tills den har kokat ihop till en tredjedel.
  5. Krydda med salt och peppar.
  6. Lyft undan kastrullen och rör i lite riven ost.
  7. Häll ett lager sås i en gratängform, lägg i blomkålsbitarna och häll över resten av såsen.
  8. Strö ströbrödet och osten som ett översta lager.
  9. Grädda i 200° tills ytan är gyllenbrun, ca 20-25 min

Fetaostkräm
100 g fetaost
2 dl creme fraiche
1 msk flytande honung
salt
peppar

  1. Mosa fetaosten och blanda den ordentligt med resten av ingredienserna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar