Jag var så grymt nöjd med fluffet i årets lussebullar så här kommer receptet!
Ca 35 st
Ingredienser:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Garnering:
russin
Pensling:
1 ägg
Gör så här:
- Smula jästen i en degbunke.
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
- Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt kvarg , saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter (inte längre än tills att den släpper, tricket för fluffighet!!!)
- Tillsätt ev. mer mjöl.
- Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer.
- Lägg dem på smorda plåtar.
- Garnera med russin.
- Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar