3 april 2010

Västerbottensflarn





1 förpackning smördeg, kyld
450 gram Västerbottenost
3 dl vispgrädde
4 st äggula(or)

till garnering:
löjrom
gräslök

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Klä en bakform med löstagbar kant, 18–20 cm i diameter, med smördegen. Degen skall gå 3–4 cm upp på kanten. Skär bort överflödig deg.
  3. Nagga degen med en gaffel.
  4. Klä degen med aluminiumfolie och fyll formen med torkade ärter, så att degen inte bubblar upp och sjunker ihop under gräddningen.
  5. Förgrädda i ugnen 20–25 minuter.
  6. Ta bort ärter och folie.
  7. Sätt in i ugnen ytterligare 5–10 minuter så att pajskalet får lite mer färg.
  8. Lossa från formen medan det fortfarande är ganska varmt och låt det sedan kallna.
  9. Skär osten i småbitar och lägg i en kastrull.
  10. Häll i vispgrädden.
  11. Smält osten på låg värme under omrörning.
  12. Vispa ner äggulorna en och en.
  13. Värm under omrörning så att smeten tjocknar men se upp så att det inte blir så varmt att den skär sig. Smaka av.
  14. Bred ut ostsmeten i smördegsformen.
  15. Ställ den kallt att stelna (minst 5 h).
  16. Garnera tarten med löjrom, skär den i tårtbitar med varm kniv och servera på påskbordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar