1 förpackning smördeg, kyld
450 gram Västerbottenost
3 dl vispgrädde
4 st äggula(or)
till garnering:
löjrom
gräslök
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Klä en bakform med löstagbar kant, 18–20 cm i diameter, med smördegen. Degen skall gå 3–4 cm upp på kanten. Skär bort överflödig deg.
- Nagga degen med en gaffel.
- Klä degen med aluminiumfolie och fyll formen med torkade ärter, så att degen inte bubblar upp och sjunker ihop under gräddningen.
- Förgrädda i ugnen 20–25 minuter.
- Ta bort ärter och folie.
- Sätt in i ugnen ytterligare 5–10 minuter så att pajskalet får lite mer färg.
- Lossa från formen medan det fortfarande är ganska varmt och låt det sedan kallna.
- Skär osten i småbitar och lägg i en kastrull.
- Häll i vispgrädden.
- Smält osten på låg värme under omrörning.
- Vispa ner äggulorna en och en.
- Värm under omrörning så att smeten tjocknar men se upp så att det inte blir så varmt att den skär sig. Smaka av.
- Bred ut ostsmeten i smördegsformen.
- Ställ den kallt att stelna (minst 5 h).
- Garnera tarten med löjrom, skär den i tårtbitar med varm kniv och servera på påskbordet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar