Vad gör en nattramlare när klockan är 23 och man är långt ifrån trött?
Hemmagjort smör.
Häll 1 liter högpastöriserad grädde i köksassistenten och börja vispa!
En god stund efter att grädden skurit sig och innehållet i bunken ser ut såhär är det dags att stänga vispen!
Lägg smörklumpen i en bred bunke, häll på 2-3 dl kallt vatten och pressa smöret med en sked mot kanten. Här tvättar du smöret från mjölk- och proteinrester och vätskan blir vitsolkig. Upprepa detta 3-4 ggr eller tills vattnet förblir klart. Häll 2 tsk salt i näst sista och sista tvättningen (alltså gång nr 5-6 eller 6-7).
Tag upp smörklumpen, smaka av så du tycker saltningen är lagom.
Lägg i en burk och smöret håller ca 14 dagar i kylen!
Jämför och fundera sedan på om detta är värt 45 min... själv ska jag ha det både på mackan och i stekjärnet och betalar gärna mer än den tjuga det kostar med en färdig paket då jag nu har absolut vetskap om vad det är jag stoppar i mig!
Becel bordsmargarin:
vatten
rapsolja
solrosolja
linfröolja
vegetabiliskt fett
modifierad stärkelse
salt
emulgeringsmedel
konserveringsmedel
arom
surhetsreglerande medel
A- och D-vitaminer
Hemmagjort smör:
högpastöriserad grädde
salt
Det både ser o hörs jättegott!
SvaraRaderaPuss, Ma__
Säkert mycket godare än köpt smör oxå. Absolut värt att prova! Ska jag göra när jag fått tillbaka alla mina köksredskap efter flytten :)
SvaraRadera